Home Articole medicale Al 3-lea Congres Mondial de Medicina Preventiva/10-12 Septembrie 2014- Madrid

Al 3-lea Congres Mondial de Medicina Preventiva/10-12 Septembrie 2014- Madrid

ARTICOL PUBLICAT DE:
Medicina de laborator - medic medicina de laborator Aurelian Udristioiu Lector Udristioiu Aurelian online
Loc de munca: Spitalul Judetean de Urgenta Targu Jiu
Specializare: Medicina de laborator
18 Septembrie 2014 10:30

 

Al 3-lea Congres Mondial de Medicina Preventiva/10-12 Septembrie 2014,

                      -tangenta stiintifica Madrid-Targu Jiu-

 

    Recent, in capitala Spaniei a avut loc al 3-lea Congres Mondial de Medicina Preventiva si Siguranta Pacientului, organizat de International Association for Risk Management in Medicine(IARMM), http://www.iarmm.org/, reuniune stiintifica internationala care a cuprins doctori din diferite specialitati  si specialisti in Managementul Sanitar de ingrijire a pacientilor internati intr-o unitate spitaliceasca.

   Comitetul de Organizare al Congresului a inclus, alaturi de Presedintele Congresului, Ryoji Sakai (Congress President. President of IARMM . Dr. Med. Hon. Prof. SU, former Profs. TWU, EPFL, USM, etc., Japan), Allen J Vaida (IARMM Advisor, Dr. Executive Vice President, The Institute for Safe Medication Practice , USA), Aidan Halligan ARMM Secretary (Prof. MD University College London, Brighton and Sussex University Hospitals, UK, si profesorii universitari de medicina  s-au doctorii din 55 de tari de pe toate continentele.

    Din Romania, ca major organizator al Congresului  a fost nominalizat, din partea Stafului IARMM, Dr. Aurelian Udristioiu, Membru Academiei Nationale Americane a Biochimiei Clinice, (NACB),Wshington D.C din anul 2005,  Medic Sef-Laborator, Spitalul Judetean de Urgenta Targu Jiu.

   Timp de 3 zile, de dimineata si pana in  seara, lucrariile Congresului,  in cadrul sectiunilor Prezentari Orale, Lecturi Educationale, Discutii la Panel si Prezentari de Postere, au avut in atentie grija fata de pacientul spitalizat, privind ingrijirealui medicala si sigurnata ingrijirii, indiferent de sectia unde este internat pacientul (Clinical Safety).

    Printre temele din Topic, al carui titlu exprima déjà esenta comunicarii, enumeram :

O revizuire model pentru a masura siguranta pacientilor, Securitate si Sanatate in Spitale’, unde Securitatea si Sanatate este o linie strategică prioritatara și un factor cheie de succes pentru o administrare eficienta a spitalului, Autor, Jiménez-Buñuales, Unitatea de Medicina Preventiva, Fundatia Spitalul Calahorra, Spania, lucrarea  “Provocari de Cercetare în domeniul siguranței pacienților ”, Autor Isabel Rodrigo-Rincon, (Pamplona. Spania, Complexul Spitalier de Navarra.) si lucrarea  “Siguranța pacienților în societățile cu venituri medii, in situații de conflict, de atac sau de dezastre naturale ", autor Prof. Dr. Smilja Tudzarova Gjorgov, (Universitatea Clinica de Chirurgie Plastica si Reconstructiva, Universitatea de Medicina bul. Maica Tereza, -Skopje, R. Macedonia).

    Lucrarea  “Un model de prioritizare între managementul riscului și caile de ingrijiri clinice”, Autor Bartoccioni F, (Dirigente medico presso: Azienda OSPEDALIERA S. Camillo - Forlanini, Italia), a subliniat faptul, ca  managementul  riscului clinic include actiuni variate care trebuie intrprinse in scopul inbunatatirii serviciilor medicale, sa asigure siguranta pacientului privind ingrijirea lui  in sarile de acutizare brusca a bolii, siguranta medicatiei administrate la patul bolnavului, dialogul pacient-doctor, doctor pacient (duble ways communication), privind starea clinica prezenta a pacientului, pe un fond de alerta clinica care ar putea apare neprevazut in boli cornice ca, afectiuni pulmonare, casexia, cancere, infecti, alergii, fibrilatii atriale, sau alte stari facile, si care ar impune un transfer rapid al bolnavului sau masuri suplimentare de consultare cu comisii de alte specialitati.

   De asemenea Conferinta cu titlul “Salveaza o viață - Efectul echipei medicale de urgență în prevenirea deteriorării starii pacientilor ", Autor, Takamitsu Kodama, Universitatea de Medicina, St Marianna, Catedra de Urgență,Tokyo, Japonia, a subliat  necesitatea infiintarii unei Comisii in toate unitatile spitalicesiti, cu rolul de a monitoriza printr-un sistem rapid intranet (RRS), orice schimbare brusca a parametriilor de monitorizare a pacientilor ca:

-cresterea brusca a tensiunii, TA maxima 170 mm Hg sau 132 b/min sau mai mic de 40 b/min, frecventa respiratiei 36 c/min, diureza

   La sectiunea de prezentari orale"Tehnologia Clinica a sigurantei in laboratorul de analize medicale", în lucrarea "Reticulocitele, celulele rosii din sange, noi sau vechi? Reticulocite si riscul de tromboza, Autor, Dr. Louis Van Hecken (medic generalist, Belgia), s- a subliniat faptul  ca reticulocitele sunt un risc major de tromboze venoase acute, in timpul aparitiei “crizei reticulocitare”, ceeace insemna cresterea lor brusca dupa administrarea de tratamente ca Vitamina B12, fier, sau in urma unor anemii hemolitice chimice, toxice, medicamentoase sau autoimmune.

    De asemenea, datorita faptului ca celulele rosii se hranesc numai cu glucoza sau faptul ca in membrana eritocitara se gasesc glucide linkate, numarul de reticulocite la un moment dat  s-ar putea corela cu valorea glucozei in sange sau cu monitorizarea glicemiei prin HbA1c.

   Tot in aceasta sectiune, o audienta crescuta a inregistrat si lucrarea autorilor, Dr. Aurelian Udristioiu, Director de laborator, Spitlaul Judetean de Urgenta Targu Jiu si Prof. PhD Dr.Manole Cojocaru, Facultatea de Medicina Titu Maiorescu, Disciplina de Fiziologie, Bucuresti, avand ca titlul “Efectele alcoolului exogen și endogen asupra funcțiilor hepatice ".

...
Pagina 1 din 2
893 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Numele:
E-mail: Ai cont?
Scrieti mai jos comentariul dumneavoastra. Acesta va fi moderat de administrator si apoi publicat.

La postarea comentariilor pe PaginaMedicala.ro, va rugam sa utilizati un limbaj civilizat si sa evitati atacurile off topic la adresa autorilor mesajelor. In cazul in care nu veti respecta aceste reguli, comentariile dumneavoastra vor fi sterse.
posteaza
Publica un articol
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate