Home Articole medicale ECOGRAFIA PRENATALĂ

ECOGRAFIA PRENATALĂ

ARTICOL PUBLICAT DE:
Romulus Caranfil online
Loc de munca: Antares Clinic Piatra Neamt
Specializare: Obstetrica-ginecologie
14 Iunie 2014 19:45

Ecografia este o tehnică ce aparţine imagisticii medicale şi permite vizualizarea anumitor organe interne sau ale fătului utilizând ultrasunetele. Este o investigaţie sigură atât pentru mamă cât şi pentru făt.

            Este în egală măsură utilizată în imagistica intervenţională.

            Ecograful este un computer foarte puternic care, prelucrând un volum imens de date/sec.,  transformă semnalul acustic emis şi recepţionat prin intermediul sondei în imagine pe monitorul aparatului. Sondele de ultimă generaţie, atât cele abdominale cât mai ales cele endovaginale, sunt dotate cu frecvenţe înalte, Doppler color şi posibilitatea de reconstrucţie tridimensională 3D si 4D, toate aceste achiziţii tehnice producând imagini de o foarte bună calitate. De altfel, utilizarea sondelor vagniale şi a tehnologiei Doppler au devenit indispsensabile în supravegherea ecografică a sarcinii.

             Oricare ar fi progresele tehnice, ecografia în sarcină rămâne  „operator dependentă” (experienţa, cunoştinţele  şi răbdarea operatorului) şi „pacient dependentă” (adipozitatea maternă, cantitatea de lichid amniotic, mobilitatea şi poziţia fătului).

            Ecografia prenatală prezintă o specificitate şi originalitate care o difereţiaza de o manieră   importantă de restul practicii medicale clinice sau radiologice prin :

-          femeia însărcinată este o persoană cu  o psihologie foarte particulară marcată de o sensibilitate şi receptivitate mult amplificate,

-          obiectivul examenului nu este femeia însarcinată ci fătul,

-          obiectivul examinării nu este căutarea unei patologii, ci confirmarea absenţei aspectelor anormale,

-          prezenţa la această investigaţie şi a altor persoane : soţul sau alţi „spectatori”.

           Totul este important pe parcursul examinării : cuvintele, liniştea, expresia feţei examinatorului.

           Pentru a evita discontinuităţi în realizarea ecografiei, se invită atât mama cât şi anturajul său să amâne întrebările şi explicarea imaginilor la finalizarea investigaţiei, ocazie cu care se  fac câteva referiri generale la segmentele vizualizate, pentru a valoriza fătul. In fond, este vorba despre o investigaţie medicală foarte serioasă, care trebuie să conducă la un rezultat concret şi complex, de mare responsabilitate şi nu un spectacol care să precizeze,  după o examinare superficială de doar 5 min.!!, dacă există  activitate cardiacă şi care este sexul fătului.

            Este de mare importanţă utilizarea cu discernamânt a termenilor pentru că se constata că, oricare ar fi precauţiile de asepsie verbală, vom fi surprinşi de efectele uimitoare, chiar înspăimântătoare, pe care cuvintele cele mai simple le pot produce.

 

           INDICAŢIILE  ŞI  DATELE LA CARE SE EFECTUEAZĂ ECOGRAFIA ÎN SARCINĂ

          Aşa cum este bine evidenţiat şi în carnetul gravidei (pag. 24) sunt suficiente patru ecografii de-a lungul sarcinii, examinările suplimentare având justificări clare, care vor trebui explicate şi mamaei.

          Există actualmente două tipuri de ecografie pentru sarcină :

-          ecografia de  nivel I ,  de  depistare , cea mai dificilă, pentru  că  ecografistul trebuie să fie rapid dar eficace, lucrând singur într-un timp limitat şi într-un context adesea puţin favorabil unei activităţi pur medicale. Se adresează populaţiei generale, fără facori de risc sau antecedente particulare, şi se realizează în practica cotidiană.

-           ecografia de nivel II, orientată de cea de nivel I, de la început medicalizată, care va fi efectuată într-un centru de referinţă universitar, de către o echipă multidisciplinară.

Toate cazurile cu anomalii decelate prin examenul ecografic de nivel I este bine să fie trimise pentru confirmare în centrele de referniţă.

            In trimestrul I :  ecografia se va efectua optim între 11 şi 13 SA ( săptămâni de amenoree) şi permite: datarea cu mare precizie a vârstei sarcinii (care rămâne definitivă !) un studiu morfologic embriofetal precoce care poate detecta anomaliile embriofetale majore şi măsurarea translucenţei nucale  (o acumulare de lichid la nivelul cefei fătului) un parametru de mare importanţă în evaluarea riscului pentru anomalii cromozomiale. De mare valoare este examinarea cu sonda endovaginală, care oferă detalii greu - dacă nu imposibil - de obţinut cu sonda abdominală.

...
Pagina 1 din 3
1521 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Numele:
E-mail: Ai cont?
Scrieti mai jos comentariul dumneavoastra. Acesta va fi moderat de administrator si apoi publicat.

La postarea comentariilor pe PaginaMedicala.ro, va rugam sa utilizati un limbaj civilizat si sa evitati atacurile off topic la adresa autorilor mesajelor. In cazul in care nu veti respecta aceste reguli, comentariile dumneavoastra vor fi sterse.
posteaza
Publica un articol
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate