Home Articole medicale Erori înnăscute de metabolism – Galactozemia

Erori înnăscute de metabolism – Galactozemia

ARTICOL PUBLICAT DE:
Diana Vraci online
Loc de munca: Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Oradea
Specializare: Neonatologie
18 Ianuarie 2015 15:09

Erori înnăscute de metabolism – Galactozemia

                                           Autor: Dr.Vraci Diana, medic specialist neonatolog

         Erorile înnăscute de metabolism (enzimopatii) fac parte dintr-un grup de boli genetice rare şi sunt produse fie printr-un deficit al enzimelor catalizatoare, fie prin cel al enzimelor care asigură transportul substanţelor biologice. Astfel, deficitul enzimatic duce la acumularea în exces a unor precursori/metaboliţi toxici pentru organism sau la insuficienţa producerii unor substanţe necesare în metabolismul fiziologic. Majoritatea acestor enzimopatii pot fi diagnosticate prin teste efectuate în maternitate în primele 48-72 de ore postnatal, teste de screening neonatal care permit diagnosticarea precoce şi instituirea unui tratament corespunzător anterior instalării unei decompensări metabolice şi afectării pluriorganice.

     Galactozemia este o boală rară, congenitală, cu transmitere autosomal recesiv, determinată de către deficienţa celor trei enzime implicate în metabolizarea galactozei.

          Incidenţa diferă în funcţie de tipul galactozemiei. Tipul I sau forma clasică de galactozemie, are o incidenţă de 1/50.000 nou-născuţi. Tipul II de galactozemie (deficit de galactokinază) afectează 1/100.000 nou-născuţi. Tipul III (deficit de UDP-galacto-4-epimerază) este foarte rar.

         Genetică

        În peste 70% din cazuri, la caucazieni, galactozemia este determinată de o mutaţie în gena GALT (mutaţie punctiformă la nivelul exonului 6) având ca şi rezultat substituţia unei glutamine cu arginina (Q188R). De asemenea o altă variantă alelică hipomorfă a genei GALT determină un deficit enzimatic de aproximativ 50%, cu apariţia unui fenotip clinic mai puţin exprimat al galactozemiei şi cu o prevalenţă totală de aproximativ 6% la populaţia albă - varianta Duarte.

         Patogeneză. Manifestări clinice

        Cel mai important carbohidrat prezent în cantităţi mari în laptele matern, este lactoza, un dizaharid care conţine glucoză şi galactoză. Metabolizarea galactozei (GAL), respectiv transformarea ei în glucoză, are loc la nivelul ficatului, în trei etape, prin intervenţia a trei enzime: galactokinaza, galactoz-1-fosfat-uridil-transferaza (GALT) şi uridin-difosfo-galactozo-4-epimeraza.

1. In prima etapa are loc fosforilarea galactozei (GAL) în galactoză-1-fosfat sub acţiunea galactokinazei .

2. A doua etapă constă în transformarea galactozei-1-fosfat în glucoză-1-fosfat prin implicarea GALT .

3. În cadrul ultimei etape, zaharurile uridin-difosfatului (UDP) pot fi interconvertite  prin intermediul unei enzime numită epimerază, printr-o reacţie reversibilă (UDP-galactoz-4-epimeraza): UDP galactoză ↔ UDP-glucoză.   

Căi alternative prin care galactoza poate fi metabolizată şi care reprezintă metabolismul limitat al galactozei la pacienţii cu galactozemie:

1. Galactoza poate fi redusă în prezenţa NADPH/NADH în galactitol de aldoz-reductază.

2. Galactoza este oxidată până la un anumit prag de galactoz-dehidrogenază, rezultând formarea acidului galactonic, xiulozei şi CO2.

      Deficitul enzimatic prezent în tipul I de galactozemie duce la acumularea în sânge şi urină a galactozei, iar în celule a  galactozo-1-fosfat,  un metabolit toxic pentru ficat, rinichi şi creier. Această boală monogenică care interesează metabolismul carbohidraţilor, se manifestă clinic precoce, din perioada neonatală, după iniţierea alimentaţiei lactate. Manifestările clinice ale galactozemiei la nou-născut sunt: icterul, hepatomegalia, somnolenţa, hiporeactivitatea, vărsături, diaree şi curba ponderală descendentă. Icterul apare la 2-3 zile postnatal, cu bilirubină predominant indirectă (prin deficit de glicuronoconjugare), are un caracter progresiv, cu valori ale bilirubinemiei de 18-20 mg %  la sfârşitul primei săptămâni de viaţă. Hepatomegalia este prezentă în ziua 5-6 de viaţă şi se poate asocia cu splenomegalia. Frecvent acest tablou clinic este agravat de asocierea sepsisului cu germeni Gram negativi, în mod particular E.Coli. Complicaţiile clasice ale galactozemiei (apar în mod progresiv până la vârsta de 3-4 ani, în lipsa unei conduite terapeutice adecvate/nivel de activitate enzimatică) sunt: ciroza hepatică (Laenec), leziuni ale tubilor renali cu hiperaminoacidurie, cataracta (secundar acumulării de galactitol în cristalin) şi retardul mintal.

         Pe plan biochimic, hipoglicemia prezentă în galactozemie are un mecanism de producere mai puţin cunoscut. S-a considerat că galactozo-1-fosfatul împiedică glicogenoliza prin inhibarea fosfoglucomutazei, fapt care determină apariţia hipoglicemiei.

         Diagnostic prenatal

-   determinarea activitaţii galactozo-1-fosfat-uridil-transferazei din celulele amniotice;

         Diagnostic neonatal

-   testarea acitivităţii galactozo-1-fosfat-uridil-transferazei eritrocitare din sângele cordonului ombilical, recoltat la naştere;

-   apariţia simptomatologiei specifice galactozemiei la nou-născut după iniţierea alimentaţiei cu lapte;

...
Pagina 1 din 2
1995 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Numele:
E-mail: Ai cont?
Scrieti mai jos comentariul dumneavoastra. Acesta va fi moderat de administrator si apoi publicat.

La postarea comentariilor pe PaginaMedicala.ro, va rugam sa utilizati un limbaj civilizat si sa evitati atacurile off topic la adresa autorilor mesajelor. In cazul in care nu veti respecta aceste reguli, comentariile dumneavoastra vor fi sterse.
posteaza
Publica un articol
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate