Home Articole medicale MODALITĂŢILE DE ASIGURARE A CONTINUITĂŢII CONDUCERII ŞI A ACTIVITĂŢILOR UNITĂȚILOR DIN DOMENIUL SANITAR ÎN EVENTUALITATEA UNEI PANDEMII DE GRIPĂ

MODALITĂŢILE DE ASIGURARE A CONTINUITĂŢII CONDUCERII ŞI A ACTIVITĂŢILOR UNITĂȚILOR DIN DOMENIUL SANITAR ÎN EVENTUALITATEA UNEI PANDEMII DE GRIPĂ

ARTICOL PUBLICAT DE:
Medicina de familie - medic familie Steiner Nicolae Prof. Nicolae Steiner online
Loc de munca: Universitatea Titu Maiorescu
Specializare: Medicina de familie
13 Mai 2014 09:47

Introducere

 

Pandemia de gripă este o epidemie de gripă ce se manifestă la nivel global atunci când apare un nou tip de virus gripal şi se răspândeşte în populaţia umană producând îmbolnăviri serioase şi se răspândeşte cu uşurinţă de la om la om în întreaga lume. Istoria ne învaţă că impactul unei pandemii poate să fie pe termen lung. Gripa Spaniolă din 1918 a omorât aproximativ 50 de milioane de oameni aproape dublu faţă de ce a omorât primul război mondial. Mai mult această pandemie a condus la o întinsă distrugere socială şi la pierderi economice.

Economiştii, epidemiologii şi alţi specialişti care au prezis efectele unei pandemii în zilele noastre au văzut fiecare ramură industrială  sau sector la nivel local, regional sau internaţional. Experţii au mai prezis că o pandemie de gripă va veni în  “valuri” fiecare dintre acestea durând  6 – 8 săptămâni cu câteva luni interval între valuri.

CDC Atlanta a estimat că poate fi afectată între 15% şi 35% din populaţie iar impactul economic poate fi între $71.30 şi $166.5 miliarde de USD pentru Statele Unite.

Impactul asupra forţei de muncă poate fi deosebit de mare. Planul de aplicare al Strategiei naţionale pentru Pandemia de Gripă  a Statelor Unite recomandă ca organizaţiile şi instituţiile să ia în considerare un absenteism de 40% din personal pentru o perioadă de 2 săptămâni în vârful valului epidemic, cu niveluri mai scăzute în perioadele din afara vârfului acestui val.

 

Responsabilități

 

• Autorităţile locale de sănătate sunt entităţile conducătoare în planificarea pentru o pandemie la nivelul comunităţilor, iar planificarea continuităţii activităţilor este critică pentru reducerea pierderilor de personal atât la nivelul instituţiilor de sănătate publică cât şi pentru viabilitatea funcţiilor esenţiale ale autorităţilor administrative şi a asigurării serviciilor pentru populaţie. Cu toate că o pandemie de gripă nu va afecta direct facilităţile, liniile de transport a energiei sau reţelele de computere, ea va pune în pericol în final toate infrastructurile critice prin afectarea personalului esenţial pentru săptămâni sau chiar luni. Aceasta face pandemia o situaţie unică ce necesită o strategie care iese din tiparul sănătăţii publice şi a consideraţiilor medicale incluzând susţinerea infrastructurii critice, a activităţilor sectorului privat, mişcarea bunurilor şi a serviciilor în întreaga ţară şi chiar pe glob precum şi a consideraţiilor economice şi de securitate.

Planurile vor lua în considerare toate acţiunile necesare pentru a asigura pregătirea pentru oricare virus gripal care are un potenţial pandemic.

Organizaţiile şi instituţiile guvernamentale şi cele non-guvernamentale care asigură servicii din domeniul infrastructurilor critice cum ar fi cele ce asigură energia, serviciile financiare, transportul şi telecomunicaţiile au o responsabilitate specială pentru asigurarea continuităţii activităţilor în eventualitatea unei pandemii – şi vor trebui să execute planificarea în consecinţă.

Instituţiile şi autorităţile de la toate nivelurile de autoritate au o responsabilitate fundamentală de a asigura neîntrerupt serviciile esenţiale pentru populaţie indiferent de circumstanţe. De oarece o pandemie nu poate fi stopată, o pregătire adecvată va putea reduce impactul acesteia.

 

În afara planificării tradiționale a continuității activităților

 

Spre deosebire de orice alt eveniment catastrofal o pandemie nu este stânjenită în progresiunea ei de aspectele geografice sau de barierele puse în calea ei şi va afecta considerabil activitatea de planificare, iar planificarea instituţiilor se va baza pe întocmirea planurilor COOP/COG , dar va fi extinsă pentru a trata corespunzător natura extraordinară a acestui pericol.

O pandemie are o serie de caracteristici unice în comparaţie cu orice alt “dezastru tipic”.

 

De exemplu:

 

Impactul general: Impactul unei pandemii va fi răspândit în întreaga lume şi nu localizat la anumite arii. De aceea este foarte probabil ca asistenţa internaţională să fie limitată.

Multe planuri de asigurarea continuităţii activităţilor prezumează că anumite părţi ale unor instituţii vor rămâne neafectate şi pot asigura capacitatea necesară de a continua activităţile. Aceasta însă nu este probabil să se întâmple în cursul unei pandemii.

 

Nu este un incident de afectare a infrastructurii fizice: O pandemie nu este un dezastru fizic cum sunt cutremurele sau inundaţiile. Ea are o serie de caracteristici unice care necesită punerea în aplicare a unor măsuri de limitare a contactului social cum ar fi restrângerile de circulaţie, carantina şi anularea adunărilor publice.

Durata: O pandemie nu este un eveniment scurt şi net care duce rapid la faza de refacere. Experţii anticipează că o pandemie de gripă poate să se întindă pe o perioadă de la 18 luni la câţiva ani cu vârfuri de activitate. Multe planuri de asigurare a continuităţii activităţilor (COOP) prezumează că o pandemie va fi un eveniment scurt şi că refacerea poate începe imediat.

 

Notă: Primele cazuri umane produse de un nou virus gripal pot apare în alte ţări şi probabil vor fi detectate de către reţeaua globală de supraveghere (GOARN). Experţii se tem că virusul se va răspândi în întreaga lume în 30-60 de zile.

 

...
Pagina 1 din 4
1241 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Numele:
E-mail: Ai cont?
Scrieti mai jos comentariul dumneavoastra. Acesta va fi moderat de administrator si apoi publicat.

La postarea comentariilor pe PaginaMedicala.ro, va rugam sa utilizati un limbaj civilizat si sa evitati atacurile off topic la adresa autorilor mesajelor. In cazul in care nu veti respecta aceste reguli, comentariile dumneavoastra vor fi sterse.
posteaza
Publica un articol
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate