Home Articole medicale UNELE ELEMENTE STRATEGICE ALE BIOAPĂRĂRII ÎN SECOLUL XXI

UNELE ELEMENTE STRATEGICE ALE BIOAPĂRĂRII ÎN SECOLUL XXI

ARTICOL PUBLICAT DE:
Medicina de familie - medic familie Steiner Nicolae Prof. Nicolae Steiner online
Loc de munca: Universitatea Titu Maiorescu
Specializare: Medicina de familie
6 Septembrie 2014 13:46

"Înarmați cu un singur flacon de agenți biologici câteva grupuri de fanatici, sau statele care nu ar putea câștiga puterea de a ameninţa naţiuni mari, ameninţă pacea mondială și a Americii. Şi întreaga lume civilizată, se va confrunta cu această ameninţare pentru decenii de acum încolo. Noi trebuie să ne confruntăm cu pericolul, cu ochii deschişi, şi cu un scop  neclintit. "

Preşedintele Bush 11 februarie 2004

Caracteristicile armelor biologice

Atacurile cu arme biologice ar putea provoca daune catastrofale. Ele ar putea cauza un prejudiciu pe scară largă şi pot avea ca rezultat victime masive şi perturbări economice.  

Atacurile bioteroriste ar putea imita îmbolnăviri ce apar în mod natural, potențiala întârziere a recunoaşterii unui atac şi crearea de incertitudine dacă un atac chiar a avut loc. Un atacator ar putea crede, astfel, că el ar putea scăpa de identificare, de capturare sau de măsurile de descurajare.

Atacurile cu arme biologice ar putea fi executate fie în interiorul sau în afara țărilor țintă şi pentru că agenţii biologici folosiți ca arme sunt contagioași, efectele unui atac iniţial ar putea să se răspândească pe scară largă. Focarele de boli transmisibile, fie naturale sau deliberate, nu respectă frontierele geografice sau politice.

Prevenirea şi controlul viitoarelor ameninţări biologice va fi chiar mai dificilă. Progresele în biotehnologie şi ştiinţele vieţii - inclusiv răspândirea de expertiză în crearea de organisme modificate sau noi - să prezinte o perspectivă de toxine, agenţi noi, vii şi bioregulatori care ar necesita metode noi de detecţie, măsuri de prevenire, şi de tratament. Aceste tendinţe cresc riscul de surpriză. 

Atacurile cu arme biologice ar putea fi:

 • Determinate de numărul de accidente catastrofale acute, pe termen lung, de boli şi dizabilităţi, traume psihologice, şi panică în masă; 
 • Întreruperea activității în sectoarele critice ale economiei;   
 • Crearea de efect în cascadă internaţionale prin perturbarea şi deteriorarea relaţiilor comerciale internaţionale, globalizarea potenţială a impactului unui atac.

Din fericire, există capacităţi formidabile de a pune la punct o bioapărare credibilă. În plus,  infrastructura medicală publică stabilită, care este revitalizată şi extinsă.

Aceste capabilităţi oferă un fundament critic pe care să construiască o îmbunătățire cuprinzătoare a bioapărării.

Printre realizările semnificative, enumerăm:

 

 • Extinderea eforturilor internaţionale de a păstra materialele biologice periculoase în mâini sigure; 
 • Lansarea iniţiativelor de securitate împotriva proliferării pentru a opri traficul de arme de distrugere în masă (ADM), inclusiv a armelor biologice;
 • S-a stabilit programul de Supraveghere Biologică, o reţea de senzori de mediu pentru a detecta atacurile cu arme biologice împotriva marilor orașe din țările țintă;
 • Iniţierea de noi programe pentru a asigura şi apăra agricultura şi sistemele de alimentare cu apă   împotriva contaminării biologice;
 • Creşterea finanţării pentru cercetare; 
 • Extinderea stocurilor Naţionale Strategice de medicamente pentru tratarea victimelor atacurilor bioteroriste, asigurându-se că stocul poate fi distribuit oriunde în termen de 12 ore; 
 • Stocuri suficiente de vaccinuri împotriva variolei; 
 • Lansarea şi finanţarea proiectului Scutului Biologic pentru a accelera dezvoltarea şi achiziţionarea de contramăsuri medicale noi împotriva armelor biologice; 
 • Furnizarea de fonduri pentru a îmbunătăţi capacităţile sistemelor de sănătate centrale şi locale pentru a detecta, diagnostica, preveni şi a răspunde la atacurile cu arme biologice
 • Lucrul cu comunitatea internațională pentru consolidarea programelor globale, regionale și naționale de prevenire, detecție și răspuns la atacurile cu arme biologice.

 Bioapărarea în secolul XXI

Se va continua să se folosească toate mijloacele necesare pentru a preveni, a proteja împotriva armelor biologice şi atenuarea atacurilor îndreptate împotriva țărilor țintă. Apărarea împotriva atacurilor cu arme biologice ne cere să dezvoltăm şi mai mult politica de coordonare, de planificare şi de integrare a capacităților de Apărare Biologică care se află la nivelul sectorului de sănătate de stat, locale şi private. 

 

Va trebui să consolidăm în continuare puternic dimensiunea internaţională a eforturilor, care încearcă o strânsă cooperare internaţională şi coordonarea cu aliaţii pentru a maximiza capacitățile de apărare reciprocă împotriva ameninţărilor cu arme biologice.

În timp ce filozofia de sănătate publică a secolului XX - subliniază noțiunea de prevenire - Este ideal ca pentru abordarea focarelor de boli transmisibile, să nu fie suficient să se confrunte cu ameninţările specifice secolului  XXI în cazul în care adversarii pot utiliza agenţi biologici ca arme, ca parte a unei campanii pe termen lung de agresiune şi teroare. 

Furnizorii de servicii medicale şi funcţionarii de sănătate publică sunt în prima linie de apărare. Prin urmare, pe baza progreselor din ultimii ani, de a îmbunătăţi în continuare pregătirea sănătăţii publice şi a sistemelor medicale de a face faţă ameninţărilor actuale şi viitoare de război biologic şi de a răspunde cu o viteză și flexibilitate mai mare la atacurile multiple sau repetitive.

...
Pagina 1 din 5
1489 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Numele:
E-mail: Ai cont?
Scrieti mai jos comentariul dumneavoastra. Acesta va fi moderat de administrator si apoi publicat.

La postarea comentariilor pe PaginaMedicala.ro, va rugam sa utilizati un limbaj civilizat si sa evitati atacurile off topic la adresa autorilor mesajelor. In cazul in care nu veti respecta aceste reguli, comentariile dumneavoastra vor fi sterse.
posteaza
Publica un articol
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate